Kringdag 2011

Schuttersgilde St. Martinus uit Gaanderen bestaat dit jaar 140 jaar en heeft ter ere daarvan de Kringdag 2011 van Kring De Achterhoek georganiseerd.

Na het slechte weer van vorig jaar had de voorzitter van St. Martinus mooi weer beloofd tijdens de Kringdag. De dag ervoor zag het er nog helemaal niet goed uit, maar na een waterig zonnetje in de ochtend is het een prachtige dag geworden.

In het clubgebouw werden de gasten ontvangen voor de erewijn. Burgemeester Kaiser van de gemeente Doetinchem bood namens de gemeente de erewijn aan. Onder toeziend oog van de gemeenteraadsleden uit Gaanderen, die ook allen aanwezig waren. Ze zouden ook goed opletten of de burgemeester niet twee keer dezelfde toespraak hield. Dat de burgemeester de schutterijen en gilden een warm hart toe draagt bleek uit zijn toezegging dat over 10 jaar, als St. Martinus 150 jaar bestaat, er weer een Kringdag in Gaanderen is. 

Op de naastgelegen voetbalvelden werd de Kringdag officieel geopend door Kringvoorzitter André Bluemink, waarna er een gezamenlijke vendelhulde plaatsvond. De deelnemende verenigingen trokken van de velden af voor de marswedstrijden door Gaanderen heen met aansluitend het defilé voor de eretribune. Bij het hijsen van de vlaggen is de nieuwe kringvlag voor het eerst gehesen. Het waaide echter nauwelijks, waardoor het voor de meeste schutters niet echt opgevallen zal zijn.

   

Vanwege de slechte weersomstandigheden in 2010 heeft de vereniging er voor gekozen het handboogschieten binnen in het clubgebouw te houden. Helaas is dit een onderdeel die vaak tijdens concoursen niet door kan gaan vanwege het weer. De overige schietonderdelen waren buiten naast elkaar gesitueerd, waardoor iedereen bij elkaar kon kijken. De wachtende individuele schutters konden zo goed zien hoe hun koning, koningin en jeugdkoning/koningin het er van af bracht. De jeugd wist de vogel goed te raken dit jaar. De onderdelen vlogen er af. Na eerst al de rechtervleugel er af geschoten te hebben wist Minousch Kuster van Het Gilde St. Oswaldus uit Stokkum ook de romp er af te schieten. Daarmee is zij de nieuwe jeugdkringkoningin. Voor het Kringkoningschap ging het iets minder snel. Menigeen dacht dit jaar Kringkoning te worden, maar Appie Klaassen van Schutterij De Eendracht uit Wehl maakte zijn uitspraak waar. Aangezien er steeds meer vrouwen bij hun vereniging koningin worden, hebben we dit jaar een prinsgemaal die van de kleine vogel de romp er af schoot. John Eppingbroek van St. Switbertus uit Lichtenvoorde schoot het laatste stuk hout van de romp naar beneden.


Het terrein was zo compact mogelijk gehouden, zodat je makkelijker naar de verschillende wedstrijden kon kijken. Het vendelen werd voor de eretribune gehouden, zodat een ieder er rustig bij kon gaan zitten om de verschillende disciplines te bekijken. Op het muziekveld werden afwisselend muziekwedstrijden en majorettewedstrijden gehouden. De bielemannen moeten uit veiligheidsoverweging achter een hek laten zien hoe snel ze een boomstam door kunnen hakken. In de feesttent zorgde een dj voor een gezellige sfeer. Stipt op tijd begon de prijsuitreiking. Trotse vendeliers van Schutterij De Eendracht uit Wehl brachten hun koning, die het komende jaar Kringkoning is, een acrobatische vendelhulde. Samen met de jeugdvendeliers van Schuttersgilde St. Joris uit Ulft. Uiteraard was deze ook bedoeld voor de nieuwe jeugdkringkoningin.

  

De vendeliers van Schutterij De Eendracht uit Wehl wonnen zelf ook een prijs. De wisseltrofee “Hoogste waardering vendelen” werd door hen gewonnen. De wisseltrofee “Hoogste waardering marcheren” werd gewonnen door Schutterij De Eendracht uit Etten. Schutterij De Eendracht uit Ulft won de overige twee wisseltrofeeën. De wisseltrofee “Hoogste waardering defileren” en “Hoogste punten 3 disciplines schieten”.