Nieuws en mededelingen

  15 augustus 2016 Erelid Wim Bergevoet overleden
Erelid Wim Bergevoet is op 81 jarige leeftijd overleden. Wim heeft zich in het verleden met hart en ziel ingezet voor het schutterswezen in zijn eigen woonplaats, maar ook binnen de kring en de federatie. Hij is hiervoor meermaals onderscheiden. We verliezen in hem een betrokken schutter.
  24 april 2016 Benno Lankheet van de Haaksbergsche Schutterij nieuwe kringkoning
Benno Lankheet van de Haaksbergsche Schutterij heeft zijn grootspraak waargemaakt. Hij is Kringkoning van het jaar 2016 geworden. Het concours werd georganiseerd door Schuttersgilde St. Martinus uit Megchelen op de voetbalvelden van SVGG. Bram Peters van St. Antonius uit Lengel is jeugdkringkoning geworden. Door de weersomstandigheden hebben de koninginnen niet geschoten. De wisselbeker voor het marcheren werd gewonnen door St. Joris uit Ulft. De wisselbeker voor het defileren mocht De Eendracht uit Etten in ontvangst nemen. De wisselbeker voor het schieten in de disciplines luchtgeweer, luchtpistool en kruisboog ging naar De Eendracht uit Ulft. De wisselbeker voor het vendelen werd wederom door Willem Tell uit Silvolde gewonnen. Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.
  20 maart 2016  GK vendelen indoor 2016
Voor een indruk van het GK vendelen indoor 2016 georganiseerd door St. Martinus Gaanderen kunt u hier het fotoalbum raadplegen. Hieronder volgen de verenigingen die in hun klasse Gelders kampioen zijn geworden.
 • Senioren SA:  
 • Senioren SB:
 • Senioren EA: 
 • Senioren VA:
 • Junioren SB: 
 • Junioren EA:
 • Junioren VA:  
 • Aspiranten EA:  
 • Aspiranten VA:  
 • Acrobatisch Senior: 
 • Acrobatisch Junior:
 • Korps Show Senioren: 
 • Korps Show Junioren:
E.M.M. Groessen
St. Martinus Dichteren
St. Walburgisgilde Netterden
Claudius Civillus Pannerden
E.M.M. Ooy-Zevenaar
De Eendracht Nieuw-Wehl
St. Hubertus Ulft
Gijsbrecht van Aemstel Doornenburg
St. Bavo Angeren
Tom Loeters, St. Bavo Angeren
Job Gerichhausen, Onderling Genoegen Duiven
De Eendracht Wehl
Onderling Genoegen Duiven
  26 november 2015  Prijsuitreiking najaarsvergadering Federatie
Tijdens de prijsuitreiking op de najaarsvergadering van de Federatie hebben meerdere verenigingen uit Kring De Achterhoek hun behaalde prijzen van het afgelopen schuttersseizoen in ontvangst mogen nemen. Alle schietprijzen vielen in onze kring. Te weten:
kruisboog: St. Martinus uit Gaanderen
handboog: St. Jan uit Keijenborg
pistool, luchtgeweer senioren en luchtgeweer jeugd: De Eendracht uit Ulft
Verder mocht De Eendracht uit Ulft de beker voor de Hoogste overwaardering totaal in ontvangst nemen. Daarnaast ook nog de beker voor de Hoogste overwaardering bij het vendelen senioren tijdens de concoursen. De Beste commandant is Henk Woltering van De Eendracht uit Wehl geworden. Al deze prijzen werden overhandigd door de huidige Federatiekoning Edwin Marach van St. Joris uit Ulft. De foto's van de prijsuitreiking kunt u hier bekijken.
  7 juni 2015 Ron Kuiper van De Eendracht Ulft nieuwe kringkoning
Ron Kuiper van De Eendracht Ulft is in zijn eigen dorp de Kringkoning van het jaar 2015 geworden. Het concours werd georganiseerd door Schuttersgilde St. Hubertus uit Ulft op het DRU Industriepark. De kringkoningin van 2014, Scarlett Hazenbrink schoot evenals vorig jaar de romp bij de koninginnen/prins-gemalen naar beneden. Bente Simmes van het St. Walburgisgilde is jeugdkringkoningin geworden. De wisselbeker voor het marcheren werd gewonnen door De Eendracht uit Etten. De wisselbeker voor het defileren werd door St. Joris uit Ulft gewonnen. De wisselbeker voor het schieten in de disciplines luchtgeweer, luchtpistool en kruisboog bleef eveneens in Ulft. Deze werd gewonnen door De Eendracht uit Ulft. De wisselbeker voor het vendelen ging naar Willem Tell uit Silvolde. Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.
  8 maart 2015  Agenda voorjaarsledenvergadering Kring De Achterhoek 17 maart 2015
Dinsdag 17 maart 2015 houdt Kring De Achterhoek haar voorjaarsledenvergadering. Deze zal gehouden worden bij de Drumband "De Schanskloppers" in Lievelde. De agenda voor deze vergadering kunt u hier downloaden.
 18 augustus 2014  Programmaboekje Federatieve schuttersdag 7 september 2014 te Varsselder-Veldhunten
Zondag 7 september 2014 organiseert het Onze Lieve Gilde de Federatieve schuttersdag van de Gelderse schuttersfederatie.  Het programmaboekje voor deze dag  kunt u hier downloaden.
  25 mei 2014 Glenn Schut van St. Martinus Gaanderen nieuwe kringkoning
Glenn Schut van St. Martinus Gaanderen is in Azewijn de nieuwe Kringkoning 2014 geworden. Dit is de eerste Kringkoning voor St. Martinus. De hoogheden van het schuttersgilde hebben voor een unicum in de Kring gezorgd. Naast de Kringkoning is ook de Jeugdkringkoningin en de Knuppelkoningin van dezelfde vereniging. Bij de jeugd schoot Marije Seinhorst het laatste stuk van de romp eraf en de partner van Glenn Schut, Scarlett Hazenbrink knuppelde bij de koninginnen/prins-gemalen de romp naar beneden. Daarnaast won St. Martinus uit Gaanderen ook nog de wisselbeker van de Kring voor het vendelen. De wisselbekers voor het marcheren en defileren werden gewonnen door St. Martinus uit Dichteren. De wisselbeker voor het schieten in de disciplines luchtgeweer, luchtpistool en kruisboog ging wederom naar De Eendracht uit Ulft. Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.
  3 april 2014  GK Indoorvendelen 2014
Voor een indruk van het GK indoorvendelen 2014 georganiseerd door Claudius Civillis kunt u hier het fotoalbum raadplegen. Hieronder volgen de verenigingen die in hun klasse Gelders kampioen zijn geworden.
 • Senioren SA:  
 • Senioren SB:
 • Senioren EA: 
 • Senioren VA:
 • Junioren SB: 
 • Junioren EA:
 • Junioren VA:  
 • Aspiranten EA:  
 • Aspiranten VA:  
 • Acrobatisch Senior: 
 • Acrobatisch Junior:
 • Korps Show: 
Gijsbrecht van Aemstel Doornenburg
E.M.M. Groessen
St. Walburgisgilde Netterden
St. Gangulpus/Laurentius Huissen
E.M.M. Groessen
Onderling Genoegen Duiven
St. Bavo Angeren
De Eendracht Ooij-Nijmegen
St. Martinus Gaanderen
Marcellino Kummeling Gijsbrecht van Aemstel Doornenburg
Leroy Klenner St. Martinus Gaanderen
Onderling Genoegen Duiven
  22 december 2013  Flyer Kringdag 2014 Wilhelmina Azewijn
Zondag 25 mei 2014 organiseert Schutterij Wilhelmina uit Azewijn de kringdag. De vereniging heeft een informatieflyer gemaakt. Deze kunt u hier downloaden.
  17 juni 2013  Kringonderscheiding
De Kring kent nu ook een eigen onderscheiding. Deze is vanaf september aan te vragen en na 1 januari 2014 zullen de eerste onderscheidingen worden uitgereikt. Daarvoor zal de internetpagina worden uitgebreid met een knop "Kringonderscheiding". Onder deze knop vindt u het kringonderscheidingsreglement en het aanvraagformulier.
  2 juni 2013  Rocco Hormes van EMM Dinxperlo nieuwe Kringkoning
Rocco Hormes van EMM Dinxperlo is in Etten de nieuwe Kringkoning 2013 geworden. Dit is de eerste Kringkoning voor EMM Dinxperlo. Jeugdkringkoning werd Johnny Schepers van Wals Wieken Milt. De winnaar bij de koninginnen/prins-gemalen is Angelicka Verhey van Willem Tell uit Silvolde. De wisselbekers van de Kring werden gewonnen door Willem Tell uit Silvolde (Vendelen) en De Eendracht uit Ulft (Marcheren, Defileren en Schieten). Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.
  26 mei 2013  Verslag workshop commandanten
Afgelopen maart is er bij het St. Walburgisgilde een vervolg geweest van de workshop voor commandanten. Tijdens de ontmoetingsdag van 2009 in Netterden is er al een eerste aanzet gegeven. Van de laatste workshop is een verslag gemaakt. Deze kunt u hier downloaden. Aan dit verslag kunnen geen rechten worden ontleend. Te allen tijde gelden de reglementen.
  7 april 2013  GK Indoorvendelen 2013
Voor een indruk van het GK indoorvendelen 2013 georganiseerd door De Eendracht Wehl kunt u hier het fotoalbum raadplegen. Hieronder volgen de verenigingen die in hun klasse Gelders kampioen zijn geworden.
 • Senioren SA:  
 • Senioren SB:
 • Senioren EA: 
 • Senioren VA:
 • Junioren SB: 
 • Junioren EA:
 • Junioren VA:  
 • Aspiranten EA:  
 • Aspiranten VA:  
 • Acrobatisch Senior: 
 • Acrobatisch Junior:
 • Acrobatisch Aspirant: 
 • Korps Show: 
St. Bavo Angeren
E.M.M. Giesbeek
St. Hubertus Groesbeek
Excelsior Lobith
E.M.M. Groessen
E.M.M. Ooy-Zevenaar
St. Anna Zevenaar
De Eendracht Nieuw-Wehl
Wilhelmina Azewijn
Marcellino Kummeling Gijsbrecht van Aemstel Doornenburg
Thom van 't Hullenaar Gijsbrecht van Aemstel Doornenburg
Suzan Klappers Onderling Genoegen Duiven
St. Bavo Angeren
  3 maart 2013  Informatiebrief Ontmoetingsdag 2014
Voor de ontmoetingsdag in 2014 heeft Schutterij St. Martinus uit Dichteren een globaal programma opgesteld en in een brief aan de leden van de Federatie verwoord. Deze brief kunt u hier downloaden.
  14 februari 2013  Agenda voorjaarsledenvergadering Kring De Achterhoek 19 maart 2013
Dinsdag 19 maart 2013 houdt Kring De Achterhoek haar voorjaarsledenvergadering. Deze zal gehouden worden bij Het Gilde St. Oswaldus in Stokkum. De agenda voor deze vergadering kunt u hier downloaden.
  2 september 2012  Euregio Rijn Waal treffen
Voor de 26e keer hebben schutters uit Nederland en Duitsland uit het gebied van de Euregio zich getroffen voor een verbroederingsfeest waarbij bepaald wordt wie zich een jaar lang koning mag noemen van de Euregio. Hieraan doen ook diverse verenigingen uit Kring De Achterhoek mee. Twee jeugdkoningen uit onze kring hebben heel verdienstelijk een onderdeel van de vogel er af geschoten. Kilian Kok van  St. Joris uit Ulft heeft de kop geraakt en Johnny Schepers van Wals Wieken Milt een vleugel. Volgend jaar is het treffen in Preast, Duitsland. De koning van deze schutterij heeft de romp bij de heren er af geschoten.  
  6 mei 2012  Frank van de Pavert van Wals Wieken Milt nieuwe Kringkoning
Frank van de Pavert van Wals Wieken Milt is in Dinxperlo de nieuwe Kringkoning geworden. Jeugdkringkoning werd Thomas Kleinpenning van De Eendracht uit Ulft. De winnaar bij de koninginnen/prins-gemalen is Erica Derksen van St. Martinus uit Gaanderen. Kring De Achterhoek bestaat dit jaar 40 jaar. Iedere 5 jaar wordt door de oud-kringkoningen van de kring geschoten om de titel Kringkeizer. 21 oud-kringkoningen hadden zich hiervoor opgegeven. Roel Samplonius, Kringkoning van het jaar 1979, van De Eendracht uit Etten wist het laatste stuk van de vogel er af te schieten. De wisselbekers van de Kring werden gewonnen door Willem Tell uit Silvolde (Vendelen) en De Eendracht uit Ulft (Marcheren, Defileren en Schieten). Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.
  12 februari 2012  Agenda voorjaarsledenvergadering Kring De Achterhoek 13 maart 2012
Dinsdag 13 maart 2012 houdt Kring De Achterhoek haar voorjaarsledenvergadering. Deze zal gehouden worden bij het Onze Lieve Vrouwegilde in Varsselder-Veldhunten. De agenda voor deze vergadering kunt u hier downloaden.
  26 juni 2011  Appie Klaassen van Schutterij De Eendracht uit Wehl nieuwe Kringkoning
Appie Klaassen van Schutterij De Eendracht uit Wehl is in Gaanderen de nieuwe Kringkoning geworden. Jeugdkringkoningin werd Minousch Kuster van Het Gilde St. Oswaldus uit Stokkum. De winnaar bij de koninginnen/prins-gemalen is John Eppingbroek van St. Switbertus uit Lichtenvoorde. De wisselbekers van de Kring werden gewonnen door De Eendracht uit Etten (Marcheren), De Eendracht uit Wehl (Vendelen) en De Eendracht uit Ulft (Defileren en Schieten). Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.
  12 maart 2011  Agenda voorjaarsledenvergadering Kring De Achterhoek 15 maart 2011
Dinsdag 15 maart 2011 houdt Kring De Achterhoek haar voorjaarsledenvergadering. Deze zal gehouden worden bij Schutterij De Eendracht in Ulft. De agenda voor deze vergadering kunt u hier downloaden.
  9 november 2010  Jan Overbeek federatief onderscheiden
Tijdens de najaarsledenvergadering van de Kring heeft Jan Overbeek uit handen van de Federatievoorzitter, Wim Sanders, de zilveren kroon van verdienste opgespeld gekregen. Jan treedt in de voorjaarsledenvergadering van 2011 af als voorzitter van het Kringbestuur. Hij is dan 9 jaar voorzitter van Kring De Achterhoek geweest. Op de startpagina geeft Jan aan wat de taak van het Kringbestuur is. Namelijk het bewaren en uitdragen van de cultuur van tradities, gebruiken en folklore van het schutterswezen. Jan heeft zich altijd volledig ingezet om deze doelstelling te verwezenlijken. Wim Sanders heeft in zijn toespraak een opsomming gegeven van alles wat Jan tijdens zijn schuttersloopbaan gedaan heeft en nog doet. Jan was zeer verrast door de onderscheiding, maar heeft ondanks alle commotie de vergadering nog wel afgesloten. Hij deed daarbij een dringend beroep op de leden om de vacatures in het Kringbestuur op te vullen, zodat ook na zijn vertrek bovenstaande doelstellingen gerealiseerd worden. Hieruit blijkt zijn grote betrokkenheid met het schutterswezen en in het bijzonder in de Achterhoek. Klik hier voor een uitgebreider fotoverslag.
  8 oktober 2010  Agenda najaarsledenvergadering Kring De Achterhoek 9 november 2010
Dinsdag 9 november 2010 houdt Kring De Achterhoek haar najaarsledenvergadering. Deze zal gehouden worden bij Schutterij De Eendracht in Etten. De agenda voor deze vergadering kunt u hier downloaden.
  4 augustus 2010  Nieuwe knop "Vacature bestuur" in menubalk
Het bestuur van Kring De Achterhoek is op zoek naar twee nieuwe bestuursleden voor haar bestuur. Voor het bestuur zoeken wij personen die het schutterswezen een warm hart toedragen. De kandidaat hoeft niet al een bestuursfunctie binnen zijn of haar eigen vereniging te vervullen. Ook de gewone leden van een schutterij of gilde die zich in willen zetten voor de Kring zijn welkom voor een oriënterend gesprek. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de secretaris (zie gegevens op de contactpagina).
  2 mei 2010  Harrie Gerritsen van Het Gilde St. Oswaldus uit Stokkum nieuwe Kringkoning
Harrie Gerritsen van Het Gilde St. Oswaldus uit Stokkum is in Ulft de nieuwe Kringkoning geworden. Jeugdkringkoning werd Luc Wissing van St. Martinus Megchelen. De winnares bij de dames is Els Hendriksen, keizerin van de organiserende vereniging De Eendracht Ulft. De wisselbekers van de Kring werden gewonnen door St. Martinus uit Megchelen (Marcheren) en Schutterij Wilhelmina uit Azewijn (Defileren). De wisselbekers voor het vendelen en het schieten konden dit jaar niet uitgereikt worden. Door de regen waren deze wedstrijden afgelast. Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.
  11 april 2010  GK Indoorvendelen 2010
Voor een indruk van het GK indoorvendelen 2010 georganiseerd door St. Martinus Gaanderen kunt u hier het fotoalbum raadplegen. Hieronder volgen de verenigingen die in hun klasse Gelders kampioen zijn geworden.
 • Senioren SA:  
 • Senioren SB:
 • Senioren EA: 
 • Senioren VA: 
 • Junioren EA:
 • Junioren VA:  
 • Aspiranten EA:  
 • Aspiranten VA:  
 • Acrobatisch Senior: 
 • Acrobatisch Junior:
 • Acrobatisch Aspirant: 
 • Korps Show: 
Eendracht Ooy - Nijmegen
St. Bavo Angeren
E.M.M. Giesbeek
St. Hubertus Ulft
E.M.M. Ooy-Zevenaar
St. Joris Ulft
St. Jan Kilder
St. Martinus Megchelen
Marcellino Kummeling  Gijsbrecht van Aemstel Doornenburg
Bas Schaars  Gijsbrecht van Aemstel Doornenburg
Bob Veldman Onderling Genoegen Duiven
Onderling Genoegen Duiven
  16 maart 2010  Martin van Gessel federatief onderscheiden en benoemd tot erelid van de Kring
Tijdens de voorjaarsledenvergadering van de Kring heeft Martin van Gessel uit handen van de Federatievoorzitter, Wim Sanders, de zilveren kroon van verdienste opgespeld gekregen. Eerder in de vergadering werd hij al benoemd tot erelid van Kring De Achterhoek. Na 22 jaar bestuurslid te zijn geweest in het Kringbestuur nam Martin afscheid. Door Kringvoorzitter, Jan Overbeek, werd in het dankwoord aangegeven dat alles wat ze samen hebben meegemaakt niet in een paar woorden is samen te vatten. Martin heeft zich ingezet voor Schuttersgilde St. Martinus uit Megchelen, het Euregio Rijn-Waaltreffen en het Kringbestuur. We willen Martin bedanken voor al het werk dat hij voor Kring De Achterhoek heeft verricht.
  11 februari 2010  Agenda voorjaarsledenvergadering Kring De Achterhoek 16 maart 2010
Dinsdag 16 maart 2010 houdt Kring De Achterhoek haar voorjaarsledenvergadering. Deze zal gehouden worden bij Schuttersgilde St. Martinus in Megchelen. De agenda voor deze vergadering kunt u hier downloaden.
  3 november 2009  Nieuwe knop "Uit de oude doos" in menubalk
Sinds het ontstaan van de website worden de foto's van de Kringdagen op de website gezet. Foto's die gemaakt zijn voor 2006 worden opgenomen onder de nieuwe knop "Uit de oude doos". Bij velen van u zijn ongetwijfeld nog oude foto's van kringconcoursen en jubileumconcoursen, gehouden in Kring De Achterhoek (of de voorloper van deze Kring), aanwezig. Heeft u nog oude foto's dan zouden we die graag opnemen op de website. Fotoafdrukken kunnen we digitaliseren, waarna u de foto's weer retour krijgt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris.
  21 oktober 2009  Agenda najaarsledenvergadering Kring De Achterhoek 17 november 2009
Dinsdag 17 november 2009 houdt Kring De Achterhoek haar najaarsledenvergadering. Deze zal gehouden worden bij de Deldense Schuttersvereniging  in Delden. De agenda voor deze vergadering kunt u hier downloaden.
  19 oktober 2009  Wereldrecord vendelen op de Jungfraujoch
Op de Jungfraujoch bij Grindelwald viel zaterdag 10 oktober het startschot voor het INTERfolk Jungfrau Festival. 626 Vendeliers uit Europa lieten zich niet door de felle wind en sneeuwval, maar ook niet door de ijzige kou afhouden om een Wereldrecord poging op een hoogte van 3435 meter te vestigen. Vanuit Nederland waren 2 verenigingen aanwezig, Schutterij EMM uit Hengelo (Gld.) en het Onze Lieve Vrouwe Gilde uit Varsselder-Veldhunten. Beiden afkomstig uit Kring De Achterhoek. Voor een uitgebreider verslag kunt u de webpagina van Schutterij EMM Hengelo en het Onze Lieve Vrouwe Gilde raadplegen.
  13 september 2009  Federatieve Schuttersdag te Loil
Hans Otten van de organiserende vereniging Loil-Vooruit is de nieuwe Federatiekoning geworden. Het vogeltje bij de jeugd werd door David Claasse van EMM Kekerdom eraf geschoten. Met het vogelknuppelen bij de koninginnen heeft Janny Reijers, Kringkoningin van Kring De Achterhoek en lid van St. Martinus Megchelen, de eerste prijs behaald.

Voor een beknopt fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.

  27 mei 2009  De Eendracht Etten brengt vendelhulde aan de Koningin
Tijdens het staatsbezoek van de Chileense president heeft de Koningin een bezoek gebracht aan Gelderland. De Commissaris van de Koningin van Gelderland en beschermheer van de Federatie, Clemens Cornielje, wou de Koningin tijdens de ontvangst in onze provincie iets laten zien van onze rijke schuttershistorie. Vanuit de verschillende kringen hebben vendeliers een erehaag gevormd en heeft De Eendracht uit Etten voor de Koningin een vendelhulde gebracht. Voor een uitgebreider verslag kunt u de webpagina van De Eendracht raadplegen.

  19 april 2009  Bram Reijers van St. Martinus uit Megchelen nieuwe Kringkoning
Bram Reijers van St. Martinus uit Megchelen is in Lichtenvoorde de nieuwe Kringkoning geworden. Jeugdkringkoning werd Mike Claver van EMM Hengelo. De winnares bij de dames is Ellie Klein Gunnewiek van de organiserende vereniging St. Switbertus Lichtenvoorde. De wisselbekers van de Kring werden gewonnen door Schutterij De Eendracht uit Ulft (Marcheren en Schieten), Schutterij Wilhelmina uit Azewijn (Vendelen) en Schutterij De Eendracht uit Etten (Defileren). Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.
  29 maart 2009  Foto's GK Indoorvendelen 2009
Voor een indruk van het GK indoorvendelen 2009 georganiseerd door Claudius Civilis Pannerden kunt u hier het fotoalbum raadplegen. Hieronder volgen de verenigingen die in hun klasse Gelders kampioen zijn geworden.
 • Senioren SA:  
 • Senioren SB:
 • Senioren EA: 
 • Senioren VA: 
 • Junioren EA:
 • Junioren VA:  
 • Aspiranten EA:  
 • Aspiranten VA:  
 • Acrobatisch Senior: 
 • Acrobatisch Junior:
 • Acrobatisch Aspirant: 
 • Korps Show: 
Eendracht Ooy - Nijmegen
St. Martinus Greffelkamp
St. Bavo Angeren
Wilhelmina Azewijn
Gijsbrecht van Aemstel Doornenburg
St. Martinus Greffelkamp
St. Jan Kilder
St. Martinus Megchelen
Marcellino Kummeling  Gijsbrecht van Aemstel Doornenburg
Björn Derks  Gijsbrecht van Aemstel Doornenburg
Berto Klein-Herenbrink St. Hubertus Ulft
Onderling Genoegen Duiven
  29 maart 2009  Programmaboekje Kringdag 19 april 2009 te Lichtenvoorde
Zondag 19 april 2009 organiseert Schuttersgilde St. Switbertus de kringdag van Kring De Achterhoek.  Het programmaboekje voor deze dag  kunt u hier downloaden.
  8 maart 2009  Ontmoetingsdag 2009 in Netterden
Het St. Walburgisgilde uit Netterden heeft een zeer geslaagde ontmoetingsdag georganiseerd. De dag begon met een schuttersmis in de fraaie St. Walburgiskerk, waar later het zilver van verschillende gilden en overige bezienswaardigheden tentoongesteld werd. Na een rondgang door het dorp werd de dag vervolgd met workshops voor de webmasters en de commandanten.

Voor een beeldverslag klik hier of lees verder>.

  1 maart 2009  Agenda voorjaarsledenvergadering Kring De Achterhoek 16 maart 2009
Maandag 16 maart 2009 houdt Kring De Achterhoek haar voorjaarsledenvergadering. Deze zal gehouden worden bij Schuttersgilde St. Martinus in Gaanderen. De agenda voor deze vergadering kunt u hier downloaden.
  3 november 2008  Agenda najaarsledenvergadering Kring De Achterhoek 18 november 2008
Dinsdag 18 november 2008 houdt Kring De Achterhoek haar najaarsledenvergadering. Deze zal gehouden worden bij Schuttersvereniging St. Antonius in Lengel. De agenda voor deze vergadering kunt u hier downloaden.
  10 september 2008  Federatieve Schuttersdag 7 september 2008
Tijdens deze schuttersdag in Megchelen is de heer Cornielje, Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland, geïnstalleerd als beschermheer van de Federatie van Gelderse schuttersgilden en schutterijen St. Hubertus.

Florian van Wely van E.M.M. Groessen is de nieuwe Federatiekoning geworden. Het vogeltje bij de jeugd werd door Quintijn van Ophuizen van O.E.V. Millingen eraf geschoten. Met het vogelknuppelen bij de koninginnen heeft Birgitte Witjes van GVA Doornenburg de eerste prijs behaald.

Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.

  12 juli 2008  Onthulling schuttersmast in Ulft
Tijdens de Ulftse kermis is door de drie koningen van de drie schutterijen (St. Joris, De Eendracht en St. Hubertus) uit Ulft een schuttersmast onthuld. De mast symboliseert de twee van de drie pijlers van de schutterijen: dienstbaarheid aan de gemeenschap en verbroedering. Het gezamenlijk oprichten van een schuttersmast past in het proces van toenadering dat de Ulftse schutterijen de laatste jaren hebben ondergaan. Voor een beeldverslag klik hier of lees verder>.
  8 juni 2008  Frank Heister van Willem Tell uit Silvolde nieuwe Kringkoning
Frank Heister van Willem Tell uit Silvolde is in Silvolde de nieuwe Kringkoning geworden. Jeugdkringkoning werd Peter Masselink van Wals Wieken Milt. Bij de dames is Margit Gasseling van E.M.M. Groessen de winnares. De wisselbekers van de Kring werden gewonnen door De Eendracht uit Ulft, St. Joris uit Ulft en De Eendracht uit Etten. Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.
  11 mei 2008  Federatiebestuur en kringbestuur zoeken bestuursleden
Het Federatiebestuur is op zoek naar verdere versterking, want zij is op dit moment nog niet voltallig. Voor het uitvoeren van de plannen kan het bestuur de hulp van nieuwe bestuursleden goed gebruiken. Ook het kringbestuur zoekt een nieuw bestuurslid. Deze zal nog niet in functie benoemd worden. Belangstellenden kunnen zich melden bij de kringsecretaris.
  20 april 2008  Ontmoetingsdag 2009
De vereniging die de ontmoetingsdag in 2009 zou organiseren heeft zich wegens omstandigheden teruggetrokken. Het bestuur doet een dringend beroep op haar leden om zich te melden voor het organiseren van deze dag. Ondersteuning bij de organisatie van deze dag wordt door zowel het Kringbestuur als Federatiebestuur aangeboden.
  6 april 2008  Foto's GK Indoorvendelen 2008
Voor een indruk van het GK indoorvendelen 2008 georganiseerd door E.M.M. Giesbeek kunt u hier het fotoalbum raadplegen. Hieronder volgen de verenigingen die in hun klasse Gelders kampioen zijn geworden.
 • Senioren SA:  
 • Senioren SB:
 • Senioren EA: 
 • Senioren VA: 
 • Junioren EA:
 • Junioren VA:  
 • Aspiranten EA:  
 • Aspiranten VA:  
 • Acrobatisch Senior: 
 • Acrobatisch Jeugd:
 • Korps Show: 
St. Martinus Dichteren
De Eendracht Wehl
Onderling Genoegen Duiven
St. Hubertus Ulft
E.M.M. Giesbeek
St. Martinus Greffelkamp
Gijsbrecht van Aemstel Doornenburg
Onderling Genoegen Duiven
Stefan Claassen  Gijsbrecht van Aemstel Doornenburg
Björn Derks  Gijsbrecht van Aemstel Doornenburg
De Eendracht Wehl
  29 maart 2008  Theo Meuleman stopt als penningmeester van de Federatie
Theo Meuleman heeft tijdens de voorjaarsvergadering van de Federatie het penningmeesterschap overgedragen aan Bert Krist. Namens Kring De Achterhoek heeft hij in het Federatiebestuur gezeten. Wij willen hem bedanken voor zijn inzet en de voortreffelijke wijze waarop hij de functie heeft ingevuld.
  22 maart 2008  Eeuwfeest Schuttersbond Juliana
Schuttersbond Juliana, uit Noord-Limburg, bestaat dit jaar 100 jaar. Deze bond is vergelijkbaar met een Kring binnen de Gelderse Federatie. Dit eeuwfeest wordt met 75 schutterijen en gilden uit Limburg, Brabant en Gelderland gevierd. De nieuwsbrief over dit feest op 18, 19 en 20 april 2008 kunt u hier downloaden.
  16 februari 2008  Agenda voorjaarsledenvergadering Kring De Achterhoek 18 maart 2008
Dinsdag 18 maart 2008 houdt Kring De Achterhoek haar voorjaarsledenvergadering. Deze zal gehouden worden bij Schuttersgilde St. Swibertus in Lichtenvoorde. De agenda voor deze vergadering kunt u hier downloaden.
  22 december 2007  Herinnering aanmelden leden tweede fase VGGF
Degenen die vaker dan 4 keer per jaar met een vuurwapen schieten moeten zich nu melden bij de VGGF. Als de aanmelding niet voor 15 januari 2008 binnen is, kan deze pas een kwartaal later in behandeling worden genomen.

De brief van de VGGF over dit onderwerp kunt u hier downloaden.

  28 oktober 2007  Nieuwsbrief aanmelden leden tweede fase VGGF
De eerste fase van aanmelden van leden voor de VGGF is afgerond. In de tweede nieuwsbrief van de VGGF wordt uitgelegd hoe de leden zich kunnen aanmelden bij de VGGF die vaker dan 4 keer per jaar met een vuurwapen schieten. Deze leden dienen zich voor 1 december 2007 aan te melden.

Deze nieuwsbrief kunt u hier downloaden.

  20 oktober 2007  Huldigingen bij 70-jarig bestaan Schutterij De Eendracht Etten
Zaterdag 20 oktober 2007 heeft Schutterij De Eendracht Etten stil gestaan bij het feit dat de vereniging 70 jaar bestaat. Zij heeft daarbij de oprichter van de vereniging, de heer H. van Dulmen, extra willen eren. De heer van Dulmen heeft veel voor de vereniging betekend en is al vanaf de oprichting lid. Daarnaast werden ook de heren B. te Grotenhuis, F. van Loon en Th. Giesen gehuldigd. Zij waren allen 50 jaar lid. En de heren B. van Aken en G. Giesen werden gehuldigd voor de verdiensten die ze de afgelopen 40 jaar aan de vereniging hebben bewezen. Daarvoor kregen ze van de Federatie een onderscheiding. Voor een beeldverslag klik hier.
  8 oktober 2007  Agenda najaarsledenvergadering Kring De Achterhoek 6 november 2007
Dinsdag 6 november 2007 houdt Kring De Achterhoek haar najaarsledenvergadering. Deze zal gehouden worden bij Schutterij Vereniging Eendracht Maakt Macht in Dinxperlo. De agenda voor deze vergadering kunt u hier downloaden.
  18 september 2007  Uitslagen Federatieve Schuttersdag 16 september 2007
Jeroen Blom van de organiserende vereniging EMM Hengelo is de nieuwe Federatiekoning geworden. Het vogeltje bij de jeugd was taai, maar werd uiteindelijk door Tim van Toor van St. Jan uit Babberich eraf geschoten. Met het ringsteken bij de koninginnen heeft Adinda Horstik van St. Joris uit Ulft de eerste prijs behaald.

De uitslagen van het koningschieten, korpsschieten, individueel schieten en de overige prijzen kunt u downloaden. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.

  24 augustus 2007  Nieuwsbrief VGGF
In verband met het verlengen van de verloven voor het schieten met vuurwapens heeft Brenda Smit, secretaris (ledenadministratie) VGGF, een nieuwsbrief opgesteld met de laatste stand van zaken over de VGGF.

Deze nieuwsbrief kunt u hier downloaden.

  24 juni 2007  Paul Wissing van St. Martinus uit Megchelen nieuwe Kringkoning
Paul Wissing van St. Martinus uit Megchelen is in Stokkum de nieuwe Kringkoning geworden. Jeugdkringkoning werd Robin Marcus van St. Hubertus uit Ulft. Bij de dames is Marijke Frazer van het Onze Lieve Vrouwe Gilde uit Varsselder-Veldhunten de winnares. Ditmaal mochten ook de oud-kringkoningen weer schieten om te bepalen wie de nieuwe Keizer is voor de komende vijf jaar. Benny te Grotenhuis van De Eendracht Etten is deze eer te beurt gevallen. Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.
  3 juni 2007  Rudie Jansen federatief onderscheiden
Rudie Jansen, oud-voorzitter van Schuttersgilde St. Joris uit Ulft, is benoemd tot ere-voorzitter van deze vereniging. Voor zijn verdiensten ontving hij de medaille van de Gelderse Federatie St. Hubertus.

Lees verder>

  3 juni 2007  Marcel Staring van E.M.M. Ooy-Zevenaar nieuwe Landjuweelkoning
Marcel Staring van E.M.M. Ooy-Zevenaar heeft tijdens het Landjuweel te Haaksbergen de romp eraf geschoten en mag zich nu de komende vijf jaar Landjuweelkoning noemen. Bij de koninginnen schoot Gusta Cornelissen van St. Hubertus uit Ulft de romp eraf. De jeugdkoning Swerr Witjes van Gijsbrecht van Amstel uit Doornenburg, tevens jeugdkringkoning van de Kring Rijk van Nijmegen - De Betuwe, was bij de jeugd de beste schutter.
  17 mei 2007  Opgave kringkeizerschieten
Via de verenigingen worden de oud-kringkoningen uitgenodigd voor het kringkeizerschieten tijdens de Kringdag, 24 juni te Stokkum. Echter van de jaren 1992 en 1993 is niet bekend wie toen kringkoning is geworden. Mocht dit bij u bekend zijn, wilt u dit dan doorgeven aan de secretaris van de kring.
  29 april 2007  Informatiebundel VGGF
Vanuit de Federatie hebben de verenigingen de informatiebundel VGGF ontvangen. Hierin wordt aangegeven welke informatie precies nodig is voor het aanmelden bij de VGGF en daarmee uiteindelijk bij de KNSA. Zoals ook al aangegeven in het nieuwsitem "Aanmelden KNSA" geschiedt de aanmelding in twee groepen. De schutters en gildeleden die reeds beschikken over een KNSA licentie vanwege het feit dat zij ook bij een schietvereniging lid zijn en/of zij die een jachtakte hebben moeten zich wel aanmelden als lid, maar zij hoeven geen contributie meer te betalen. De Federatie vraagt om de gegevens van deze leden dus wel te vermelden in de opgavenlijst.

Uiterlijk 10 mei 2007 moet "Opgaven ledenformulier aanvraag licentie KNSA" bij de kringsecretaris binnen zijn. De kopieën van de verloven dienen aan beiden zijde gekopieerd te worden en compleet bij de kringsecretaris te worden ingediend.

Deze informatiebundel kunt u hier downloaden.

  15 april 2007  Jubileumreceptie St. Oswaldusgilde 125 jaar
Op 15 april hield het St. Oswaldusgilde uit Stokkum een receptie ter gelegenheid van haar 125-jarig bestaan. Tijdens deze receptie is een jubileumboek met een dvd gepresenteerd. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het Gilde op 24 juni de Kringdag waaraan 26 verenigingen mee doen.

Lees verder>

  1 april 2007  Uitslag GK Indoor vendelen De Eendracht Wehl
Na een zeer geslaagde dag, die door veel mensen bezocht is, zijn dit de verenigingen die in hun klasse kampioen geworden zijn:
 • Senioren SA:  
 • Senioren SB:
 • Senioren EA: 
 • Senioren VA: 
 • Junioren SB: 
 • Junioren EA:
 • Junioren VA:  
 • Aspiranten EA:  
 • Aspiranten VA:  
 • Acrobatisch Senior: 
 • Acrobatisch Jeugd:
 • Korps Show: 

Lees verder>

De Eendracht Ooij-Nijmegen
St. Joris Ulft
St. Hubertus Groesbeek
St. Damianus Niftrik
E.M.M. Giesbeek
Wals Wieken Milt Gendringen
Vrede en Vriendschap Herwen
St. Antonius Lengel

Wals Wieken Milt Gendringen
Gijsbrecht van Aemstel Doornenburg
Gijsbrecht van Aemstel Doornenburg
Gijsbrecht van Aemstel Doornenburg
  3 maart 2007  Aanmelden KNSA
De CWM 2005 (Circulaire Wapens en Munitie) treedt op 1 mei 2007 in werking. Om er voor te zorgen dat verenigingen kunnen blijven schieten met een vuurwapen geschiedt de aanmelding bij de KNSA in 2 groepen. Eerst al diegene die reeds een verlof voor een wapen hebben (individueel of een verenigingsverlof). Daarna alle schutters die meer dan 3 schietbeurten in een jaar hebben. Uiterlijk 22 maart moeten de gegevens van de eerste groep bekend zijn bij de kringsecretaris, zodat dit tijdig doorgegeven kan worden aan de Federatie. Zo spoedig mogelijk daarna de gegevens van de tweede groep doorgeven aan de kringsecretaris.

Verenigingen die zelf geen vuurwapens hebben en hiervoor iemand inhuren, hoeven zelf geen lid te worden van de KNSA. Echter als een persoon meer dan 3 schietbeurten heeft in een jaar dient hij/zij wel over een licentie te beschikken en dus lid te worden van de KNSA.

  3 maart 2007  Gezocht nieuwe leden voor de schietcommissie en het jurycollege
De schietcommissie en het jurycollege is op zoek naar versterking. Vooral naar personen die de schuttersgilden kunnen beoordelen.